Emlékszel a Fiesta Palatino-n milyen isteni katalán krémet ettünk? A Miele nagy szeretettel küldi neked a saját receptjét az ünnepekre, hiszen a katalán krém nemcsak finom, hanem rendkívül egyszerű az elkészítése is, úgyhogy jöhet a karácsonyi vendégség!
Hozzávalók (krém) kb. 6 személyre
500 ml tej
1 vaníliarúd, hosszában elfelezve
4 tojás
2 ek porcukor
Hozzávalók (karamell)
140 g kristálycukor
70 ml víz
Öntsük a tejet és a vaníliarudat egy edénybe, és melegítsük közepes hőfokon (indukció: 6. fokozat), amíg kissé el nem kezd gőzölögni.
Egy tálban alaposan keverjük el a tojást a porcukorral.
Vegyük ki a vaníliarudat, és öntsük a tejet a tojásos keverékre, majd alaposan keverjük össze. Tegyük félre hűlni.
Adjuk a kristálycukrot és a vizet egy edénybe, és melegítsük közepes hőfokon (indukció: 5. fokozat). Miután a cukor feloldódott, növeljük a hőfokot (indukció: 8. fokozat). Gyorsan forraljuk fel a cukrot, amíg karamellbarna színűvé nem válik.
Osszuk el egyenlően a karamellt a szuflé formákba, és helyezzük egy perforált gőzpároló edénybe.
Öntsük a krémet egy kancsóba, és töltsük bele a szuflé formákba.
Fedjük le lazán fóliával.
Helyezzük a gőzpárolóba 85°C-on 25 percre, amíg meg nem dermed.
Tálalás előtt hűtsük a kész krém karamellt legalább 2-3 órán keresztül hűtőben, majd fordítsuk ki egy kis tányérra.
Ez a recept a Miele kombi gőzpároló automatikus programjai között is megtalálható. Ebben az esetben a készülék automatikusan – az üzemmód és a hőmérséklet ill. időtartam beállítása nélkül – elkészíti a desszertet.